RENK BİLİNÇALTININ ANA DİLİDİR
 
“Renk bilinçaltının ana dilidir.” der ünlü düşünür Carl Jung. Renkler kullanıldığı duruma göre tüm merkezi sinir sistemi üzerinde etkiye sahip olduğu için insan psikolojisinde hem olumlu, hem olumsuz etki gücüne sahiptir. Yapılan araştırmalar, renklerin beyin gelişimi, yaratıcılık, verimlilik ve öğrenme üzerindeki etkilerini gösteriyor. Renklerin heyecanlandırma, sakinleştirme, ilham verme, kaygı ve gerginlik yaratma, huzur verme gibi duygular üzerinde etkilerinin çocukların ruh halindeki yansımaları erişkinlere göre daha net hissedilir.
 
Ortamlar için başlıca etkili faktörler olan renk ve ışığı bireyler kendileri seçerek çevreyi değiştirirken, bu seçimler yani çevre de insanın davranış ve deneyimlerini değiştirir. Özellikle çocukların! Yani çocukların yaşam alanlarında seçimi yapılan renkler ve ışıklar onların bilinçaltı dinamiklerini ciddi şekilde etkiler ve duygularını dolayısıyla davranışlarını onlar farkında olmaksızın etkileyebilir, belirleyebilir.
 
Çocuk için odası fonksiyonel anlamda uyuduğu, kendi başına oynadığı, ders çalıştığı, arkadaşlarıyla sosyalleştiği bir alandır. Çocukların yatak odalarını düzenlerken onların fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyacak, odanın fonksiyonelliğine katkıda bulunan renkler seçmek önemlidir. Mesela dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan, davranış ve uyum problemleri gösteren çocukların yaşam alanlarını düzenlerken onların iç huzursuzluğunu arttıracak, hızın ve dürtüselliğin rengi kırmızıyı pek tercih etmemek gerekir. Çocuk böyle bir odada daha gergin olacaktır. Bunun yerine kırmızının beyazla karıştığı; temizlik algısı yarattığı için pastanelerde sıkça kullanılan huzurlu bir renk olan açık pembe tercih edilebilir. Fakat sıcaklık, rahatlık ve huzur veren pembe enerjik bir renk olmadığı için içe kapanık ve çekingen çocukların odasında tercih edilmemeli.
 
Kırmızının tam tersi etki mekanizmasına sahip bir diğer renk olan Freud’un okyanussal, sakin diye nitelediği mavi, vücut ısısını, kan basıncını ve nabzı düşürür, iştahı keser. Bu nedenle ünlü diyet ürün markaları paketlerinde maviyi sık sık kullanır. Çocuğunuz iştahsızsa odasında mavi kullanımına dikkat edin (!)  
 
 
Düşünce gücünü geliştirici etkisiyle entelektüel bir renk olan sarı; duygusal güç ve kendine güveni temsil ediyor. Merak duygusu kuvvetli, yeniliklere ve değişime açık, enerjik ve hareketli çocuklar için sarı doğru bir seçimdir. Sembolik olarak zihinsel ve ruhsal aydınlanmayı, gün ışığını ve iletişimi ifade eden sarı renk, aydınlatma seçimi yapılırken gün ışığı ya da sarı seçerek beyaz ışık yerine kullanıldığında bulunduğu ortama sıcaklık, keyif, coşkunluk ve neşe saçar.
Sarı iç ortamlarda kullanılırken dikkatli olunması gereken renklerden biri. Sarının yoğun kullanımı yorucu bir atmosfer yaratabilir ve depresif duyguları açığa çıkarabilir. Yapılan araştırmalar; yenidoğanların sarı odalarda daha çok ağladıklarını ve tedirgin olduklarını gösterirken doğadan renklerin yeşil, mavi, kahverengi gibi sakinleşip uykuya daha kolay daldıklarını göstermiştir. Doğru bir çocuk odası dekorasyonunda canlı sarı tonları tercih edilebilir fakat tüm alanı bu tonla kaplamak yerine sarıyı diğer renklerle harmanlayarak kullanmak uygun olur.
Merkezi sinir sitemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olan yeşil,  tabiatın rengi olduğu için doğal, rahatlatıcı, dinlendiricidir. Kaygı problemi olan çocukların odasında tercih edebilirsiniz. Yeşilin okul çağındaki çocukların okuma hızında ve anlama becerisinde iyileşme yaratıldığı belirlenmiştir. Yeşil, toprağın rengi kahverengiyle kombinlendiğinde çocuklar yaşam alanlarında daha güvende ve özgür hissedeceklerdir.
 
Teklifsizliğin ve rahatlığın rengidir kahverengi; karşıdaki kişiye güven verir. Gazetecilerin kahverengi giymelerinin sebebi teklifsiz ve rahatlığı temsil eden bu renkle insanların kendilerine güven duyup daha rahat konuşmasını sağlamaktır. Bu nedenle eğer çocuğunuz içekapanık ve az konuşuyorsa onunla odasında dertleşmek ve iç dünyasına ulaşmak için onun yaşam alanında kahverengi seçimi akıllıca bir tercih olabilir. Evrenin, toprağın rengi kahverenginin açık bej tonlarını da duvarlarda kullanarak çocuklarınızın ruhunu kucaklayan sıcak, huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz.
 
İçekapanık, sosyalleşme problemi olan çekingen mizaçlı çocuklarınızın odalarında turuncu kullanabilirsiniz. Kendine güveni, bağımsızlığı ve rekabeti temsil eden turuncu sıcaklık saçar, iştah açıcı ve uyarıcıdır ve sabahları erken saatte kalkmaya yardımcı olur.
 
 
 
Çocuğun yaratıcı zekasını kullanmasını isteyen aileler,  mor beynin yaratıcılıkla ilgili bölümünü uyardığı için bu rengi tercih edebilirler. Morun koyu tonları nevrotik duyguları açığa çıkardığı için duvarlarda kullanımından kaçınarak, lila gibi daha açık tonları fiziksel ve ruhsal dinginlik sağladığı için tercih edilmelidir.
 
Çocuk odalarının eğlenceli çekici bölümlerinin yanı sıra onların beyin gelişimlerine katkı sağlayacak odaklanmayı arttıran unsurlar da içermeli. Mesela başka alanlarda kaçınılması gereken siyah, perdede kullanıldığında ders çalışma esnasında çocukların konsantrasyonunu artırır. Einstein da perdesi siyah odada çalışırdı. Çünkü siyah kontrolde olmayı ve duyguları bastırmayı sağlar; bu da konsantrasyon gerektiren performanslarda çocuklar için gereklidir. Lacivertte aynı şekilde ciddiyetin rengi olduğu için çalışma odalarında tercih edilebilir.
 
Çocuklarınızın içindeki gökkuşağını, onların yaşam alanlarına taşıdığınız özgün, özgür, yenilikçi tasarımlara merhaba demeniz dileğiyle…
 
 
 
 
 
 

Blog

ÇOCUKLARDA YARATICILIK Okul öncesi dönemde çocukların s&... Uzman Psikolog Tuğba ATAK
RENK BİLİNÇALTININ ANA DİLİDİR   “Renk bilinçaltının ana dilid... Psk./Aile danışmanı Nazlı Tutan
ALDATILMAK BİN ÇİZİK GİBİ Pek çok çift, ilişki terapisi almak... Psk./Aile danışmanı Nazlı Tutan

Mavişehir Park Yaşam Ofisleri G523 Sokak No: 32/A D:106 Kat:1 Yalı Mahallesi
Karşıyaka İZMİR
(Mavişehir İZBAN İstasyonu Karşısı)

Gsm.0 (532) 132 34 88 info@izmirpsikolojikdanismanlik.com

Bize Ulaşın